Ny kikkert - Hvad betyder?

Her får du en forklaring på hvad nogle af kikkertbegreberne betyder.

Se også "Vælg den rigtige kikkert"

Coating
Den meget tynde belægning, der findes på linserne for at optimere de optiske evner og for at beskytte overfladen på de yderste linser.

Dæmringsindeks
En beregnet værdi, der siger noget om, hvor meget lys kikkerten leverer i forhold til øjet, der ser.

Forstørrelse
Første værdi i en kikkerts betegnelse (fx. 10x42), som beskriver, hvor mange gange kikkerten forstørrer - i dette tilfælde altså ti gange.

Objektiv
Den forreste linse i en kikkert - modsat der hvor du sætter dine øjne.

Objektivdiameter
Den anden værdi i kikkertens betegnelse (fx. 10x42), beskriver objektivets diameter i millimeter i dette tilfælde 42mm. Objektivets størelse har betydning for hvor meget lys, der kommer ind i kikkerten.

Okular
Linsesystemet tættest på øjet. Reelt er okularet en lup, og det er her, kikkertens forstørrelse dannes.

Randskarphed
En kikkert er randskarp, når billedet står skarpt over hele synsfeltet, også helt ude i kanten.

Pupilbredde
Bredden på øjets pupil. Måles i millimeter. Pupillens åbning er afgørende for øjets evne til at se, når der ikke er så meget lys. Øjets maksimale åbning ca. sym mm, men den bliver mindre med alderen.

Synsfelt
Angiver hvor stor en del af horisonten man kan se, når kikkerten benyttes. Synsfeltet i meter. I praksis betyder det, at hvis tallet er 96 meter, så ser man et udsnit af landskabet svarende til 96 meter på en afstand af 100 meter. Vidvinklede kikkerter kan fx vise 145 meter på 100 meters afstand.

Udtrædelsespupil
Den lysstråle som kikkerten sender ind til øjet. Den beregnes ved at dividere objektivdiameteren med forstørrelsen. Eksempel: en kikkert i 8x56 har en udtrædelsespupil på 56 divideret med otte, lig med syv mm.

Øjenafstand
De fleste håndkikkerter er fremstillet, så afstanden mellem okularet og øjet skal være 15mm. På en sigtekikkert skal øjeafstanden være mindst 80mm - så man ikke får kikkerten i hovedet, når riflens rekyl sender den tilbage mod skytten.