Vælg den rigtige kikkert


Inden du køber en kikkert er det vigtigt, at du er klar over hvad kikkerten skal bruges til. Skal den bruges til at se på fugle, anvendes på jagt eller blot benyttes til all-round brug.

Derfor er nogle begreber som du bør kende til (og det er faktisk ikke så indviklet):

  • Forstørrelsen
  • Objektivets diameter
  • Prismerne
  • Vandtæt
  • Vægten
  • Garanti
  • Tilbehør

Husk at vi altid står klar til at vejlede dig! Ring eller skriv til os.


Forstørrelsen

Tallet til venstre for x'et i produktnavnet fortæller om kikkertens forstørrelse, mens tallet til højre angiver linsen diameter.

8x42 betyder, at kikkerten forstørrer 8x og linsens diameter er 42 mm, mens 10x50 giver dig 10x forstørrelse og en linse på 50 mm.

Jo større forstørrelse, jo sværere er det at holde kikkerten stille i længere tid. De mest solgte kikkerter til all-round brug har forstørrelser på 8x og 10x. Her er der mulighed for at bruge kikkerten uden brug af stativ eller anden støtte, også i længere perioder.

Nogle tror, at det er bedst at vælge en så stor forstørrelse som muligt. Dette er ikke korrekt. Du skal finde den forstørrelse som passer til netop dit behov.

Kikkerter til mindre børn bør ikke overstige 6x forstørrelse.

Objektivets diameter

Jo større objektiv, jo mere lys kommer der ind i kikkerten og jo bedre bliver billedet. Så skal du bruge kikkerten der, hvor der ikke er så meget lys (tidlig morgen, sen aften) eller i gråvejr, så bør du vælge et en kikkert med en stor diameter fx 40, 42 eller 50 mm.

Prismerne

Prismernes kvalitet har betydning for lysfordeling, lystransmission og skarphed. Vi anbefaler, at du går efter Bak4 prismerne som bidrager til et lyst og tydeligt synsfelt med skarpe og kontrastrige billeder. I gennemsnit giver Bak4 prismer nemlig 40% bedre lystransmission end de billigere Bk7 prismer. De helt billige kikkerter (under 500 kr.) er normalt forsynet med Bk7 prismer, men gør dig selv den tjeneste at afsætte et par hundrede kroner ekstra, og få den meget bedre kvalitet.

Vandtæt

Vandtætte kikkerter har et o-rings forseglet kikkerthus som beskytter kikkerten mod regn, dug og fugt. Samtidig kan støv og snavs ikke kan komme ind og sætte sig på de optiske komponenter.

Vandtætte kikkerter indeholder en gasart som gør, at linserne ikke dugger ved temperaturskift. Gassen går ikke i kemisk forbindelse med luft eller vand, og forlænger derfor levetiden på de indvendige komponenter. Gasarten er ganske ufarlig.

Vælg så vidt muligt altid en vandtæt kikkert.

Vægten

Vægten er også en faktor som du bør tage stilling til. De store håndkikkerter er tunge, mens modeller som 8x42 og 10x42 ligger i midten.

En tung kikkert er svær at holde stille i længere tid og man kan blive træt i armene, så der skal bruges støtte fx op ad et træ.

Ønsker du en ekstra let kikkert, så må du ned i de mindre kikkerter med 25 - 32 mm linser.

Garanti

Flere producenter som Bresser og Vortex giver livtidsgaranti på mange af deres kikkerter. Andre producenter yder 5 år, 10 år eller de normale 2 års garanti.

Tilbehør

Når du køber en håndkikkert medfølger normalt taske, dæksler, remme og pudseklud. Der er dog mulighed for at købe ekstra tilbehør i form af dioptrilåse, smartphone adaptere (fotografering igennem kikkerten), holder til montering på stativ samt rensesæt til den daglige vedligeholdelse.

Hvilken kikkert passer til dig?

Vi har kategoriseret vores håndkikkerter, så du nemt kan vælge kikkert ud fra forstørrelse, diameter på linsen og efter priskategori. Klik dig videre nedenfor:

Kikkerter efter forstørrelse
Kikkerter efter pris
Kikkerter efter linsediameter
Kikkerter med HD / ED glas